onsdag 2 juni 2010

Opinionsmätningar i all ära...

Det var attsiken vad det svänder i opinionsmätningarna. Frågan är om det svänger lika mycket bland svenska folkets åsikter. Visst, opinionen kan hoppa upp och ner efter ett och annat uttalande, en och annan skandal och lite annat. Men när det väl är allvar och folk står vid valurnan så tror jag de verkligen tänker till ordentligt.

När gemene man får ett samtal från ett opinionsinstitut är det väldigt enkelt att snabbt slänga ur sig vad man vill rösta på. Det kan bero på vad man precis såg på TV eller bara för att man inte gillar någon person. Det kan också vara ett sätt att faktiskt försöka påverka agendan och opinionen. I en undersökning så är varje respondent väldigt viktig. Det räcker att en handfull personer vill markera att en fråga är viktigt så hoppar undersökningen ett par procent.

Vi kommer att se otroligt många undersökningar fram till valet. En riktigt stor redan nästa torsdag. Men sen kommer det vara väldigt osäkra undersökningar ett tag eftersom många är på semester osv. Först i slutet på augusti ökar trovärdigheten igen.

Opinionsmätningar i all ära, men när det handlar om att gå till urnan så både hoppas och tror jag att svenska folket inser att det är dags för ett regeringsskifte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se