onsdag 7 april 2010

Ska politiken in i skolan?

Det har varit lite snack i tidningarna på senaste tid om politiska partier (eller kanske framförallt deras ungdomsförbund) får komma in på skolorna eller inte. Bäst är kanske rektorn för Jenny Nyströmsskolan, Lars-Peter Gustafsson, i Kalmar som säger att "Skolan är inte en plats för agitation, varken politisk eller annan". Öh va?

Lars-Peter menar alltså i och med detta uttalande att elever på dagens skolor inte ska försöka uttrycka sina åsikter, oavsett om de är politiska eller inte. De ska inte heller försöka få någon annan att tycka som de själva. Snacka om att jantelagen och den svenska jämmerdalen har kommit in i skolväsendet.

Hela skolgången handlar om att lära sig agitera för sin sak. Lära sig argumentera och övertyga andra om att man har rätt. Samtidigt handlar det om att vara lyhörd och granska fakta och argument för att bilda sig en så bra uppfattning som möjligt om ämnet. Kritisk granskning av källor och analytiska tankegångar är i dag grunden för inlärning. Det handlar inte längre om en lärare som står vid en kateder och undervisar som en enda allvetande guru. Det är idag så mycket mer.

Självklart ska de politiska partierna, och deras ungdomsförbund få komma in på skolorna. Det handlar om demokrati. Visst kan man ibland tycka att partier eller organisationer som motsätter sig demokrati inte borde vara välkomna av anledningen att skolan ska främja den demokratisk utveckling, men varför inte? Låt eleverna höra dessa argument också. Dagens elever är inte dumma, de kommer att förstå att odemokratiska rörelser, eller främlingsfientliga tankar, oftast rör sig med osanningar och ologiska argument.

Eller vågar vi inte ta debatten? Tycker rektorn att det är bättre att gömma problemet under mattan och inte låtsas som om det finns? Våga ta debatten och våga stå upp för demokratin. Om inte skolväsendet klarar av att debattera, och partierna inte får komma in, vem ska då ställa upp för demokratin när diskussionerna går i skolmatsalarna och skolkorridorerna?

1 kommentar:

  1. http://herrnationell.wordpress.com/2010/04/07/mona-sahlin-statsminister/

    SvaraRadera

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se