tisdag 20 april 2010

CUF gör en Maud

Äpplet faller inte långt från trädet brukar man säga. Att Maud Olofsson inte har koll på verkligheten och kommer med den ena grodan efter den andra är allmänt känt. Men nu följer Centerns Ungdomsförbund efter. De vill införa ungdomslöner.

Magnus Andersson, ordförande för CUF, skriver i Aftonbladet i dag att han vill låta ungdomar jobba för lägre löner. Motiveringen är att "en miljon högskolepoäng inte ger jobb" och att "det kommer inte att komma en fackpamp på en vit häst och ge ungdomar jobb". Fantastisk argumentation.

Först så har Magnus missförstått hela arbetsmarknaden. Det skapas inte fler jobb bara för att svenskarna tjänar mindre. Det finns mängder med undersökningar som bevisar. Att en högskoleutbildning ger individen större chans att få jobb är också enkelt att se i all möjlig statistik. Sedan är det väl aldrig någon som påstått att facket finns till för att skapa jobb? Nej, facket har en helt annan uppgift.

Jag kommer ihåg en debatt för många år sedan när tanken med ungdomslöner kom upp. Då svarade en i panelen att "det finns inga ungdomspriser i affären". Men CUF kanske tycker det är ok för en ungdom att bo i en etta och leva på nudlar.

Nej, om ungdomar får riktiga jobb, med samma lön som alla andra så genererar det så mycket mer för samhället. Det är så en offensiv ekonomisk politik fungerar. Men det krävs nog mycket innan både Maud Olofsson och CUF fattar det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se