torsdag 17 december 2009

Lagom röd

Namnet på bloggen syftar på min inställning till politiken. Jag är så där lagom röd. Alltså socialdemokrat.

Det är ett ideologiskt ställningstagande som handlar om att jag tror på den demokratiska socialismen. Marknaden i all ära, men den ser allt för ofta till privata ekonomiska intressen vilket gör att jag gärna ser en viss reglering på marknaden. Det handlar inte om att reglera och bestämma allt, men att se till att medborgarna har en grundtrygghet garanterad av staten genom ett skattefinansierat system. Saker som vård, omsorg, skola, infrastruktur och liknande saker är essentiella för alla människor. Därför ska vi också betala dem tillsammans.

Samtidigt måste vi ha ett samhälle där människor har möjlighet att utvecklas och kunna ta sig framåt. Alla är vi inte lika. Alla har vi inte samma ambitioner. Många delar av samhället mår bra av en fri marknad, men långt ifrån alla delar.

Socialdemokratiska partiet har under det senaste seklet stått för en utveckling för bland annat Sverige som varit enanstående. Från av vi har varit ett U-land har vi gått till att bli ett av världens bästa länder att bo i. I min mening beror det till allra största del på socialdemokraternas parti samt fackföreningarnas styrka. Arbetarrörelsen har en vision där alla människor är lika mycket värda och samtidigt en vision där människor kan utvecklas.

Det finns alltid ideologier och partier som vill göra anspråk på att vara bättre än andra. Vänstern vill ha stora regleringar och högern vill ta bort regleringarna. Men jag säger att det bästa systemet är när man tar lite av varje och lägger sig någonstans mellan ytterligheterna. Ibland är lagom bäst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se